Meny
  • Verkstadschef Max Lauterbach poserar vid företagets vindtunnel, som konstruerats för att kvalitetstesta företagets fläktar. Tiden är kring mitten av 1960-talet.

Akronmaskiner - från 1935 och framåt

 

Från cyklar till skärmaskiner

1935 startade bröderna Åke och Helge Abelsson cykelverkstad på föräldragården i Järpås på den bördiga västgötaslätten mellan Lidköping och Vara. De var ynglingar med framåtanda så från cyklar gick man snart över till bil- och traktorreparationer.

Man slog sig inte till ro med reparationer utan 1939 uppfördes en ny verkstad där man började producera utrustning för jordbruket. Den första större serietillverkningen gällde handredskap, bl.a. hackor. Som mest tillverkades ca 35.000 redskap varje år.

I och med att jordbruket mekaniserades så fick företaget ändra inriktning. 1946 introducerades en ny produkt; skärmaskiner för halm och grönfoder. Trots att skärmaskinen blev lite av en dagslända, tillverkningen upphörde redan på 1950-talet, hann den bli mycket omtyckt och reservdelar såldes i mer än trettio år.

Familjeföretagets produkter salufördes redan i början av 1950-talet under namnet Akron. 1963 tog man steget fullt ut och ändrade firmanamn till Akronmaskiner. Att skaffa ny firmaskylt gick lätt eftersom man hade kvar en MONARK-skylt från cykelverkstaden. Det spruckna M:et lades åt sidan, övriga bokstäver blandades om, och så var skylten klar.

 

50 år med skruvar, fläktar och torkar

I mitten på 1950-talet började utvecklingen av flera av de produkter som Akron marknadsför än idag. Man var tidigt ute med tillverkning av skruvtransportörer, de första presenterades redan 1954.

Tillverkning av propellerfläktar, ett annat exempel som finns kvar i dagens utbud, satte igång 1957. Med fläktarna kom kunskap om luftströmning och värme, det dröjde bara ett år tills den första spannmålstorken såg dagens ljus 1958. Än idag levereras kompletta tork- och lagerhus från Akronmaskiner.

1969 sålde Åke och Helge Abelsson verksamheten. Sven-Johan Persson som, med sitt kunnande inom lantbrukets maskinteknik, hade hjälpt bröderna med produktutveckling var naturlig köpare och drev företaget fram till 2007 då hans son Erik Hellsvik tog över som VD.

Elmotorer behövdes för maskinerna. Som mest importerade Akron ca 50.000 motorer per år. Under ca 25 år sköttes motorimporten av dotterföretaget Jansin AB. 1979 köptes AB Fors Port i Järpås och Akron har sedan dess försett marknaden med portar för olika ändamål.

Under en period på 1960- och 70-talen importerades fältmaskiner. Importen upphörde snart men 1988 köptes Rekordverken Sweden AB. Rekordverken, med sina halmhackar och agnspridare för i stort sett alla världens tröskfabrikanter, finns bokstavligen på fältet.

 

2000-talets Akron - en industri på flera ben

Dagens Akronmaskiner, resultatet av decennier av friska satsningar, ständig marknadsanpassning och idogt arbete, påminner inte mycket om cykelverkstaden från 1935.
Idag finns flera olika affärsområden vid sidan av spannmålshantering och foderberedning:

  • Produkter för biobränslehantering har vuxit fram ur motsvarande spannmålssortiment.
  • Fläktarna har vidareutvecklats för olika industriapplikationer.
  • Ett av landets största lager av industrimotorer finns i Järpås.

 

Jubileumsboken "Ett familjeföretags historia - Akronmaskiner 75 år" finns att beställa. Kontakta oss!